Срещаме ви с Кристиян Киряков, завършил Езикова Гимназия Д-р Петър

...
Срещаме ви с Кристиян Киряков, завършил Езикова Гимназия  Д-р Петър
Коментари Харесай

От оператор до ръководител или как Melexis насърчава професионалното развитие

Срещаме ви с Кристиян Киряков, завършил Езикова Гимназия " Д-р Петър Берон " в град Кюстендил. Висшето си обучение приключва в Софийския университет, компетентност " Скандинавистика ".

В стартира през 2018г. на позиция оператор, 6 месеца по-късно е преназначен на позиция флекс оператор. През 2020 година поема ролята на оператор лийд, а от 2023 година е началник екип произвеждане.
 Кристиян Киряков
Повече за компанията и по какъв начин работата му в международна инженерна компания го стимулира може да прочетете в изявлението.

създава новаторски решения в областта на микроелектрониката. Компанията е учредена преди повече от 30 години в Белгия, като активността си в България стартира през 2000 година

От езикова гимназия и Скандинавистика – до позиция “ръководител екип произвеждане ” в международна инженерна компания. Какво ви стимулира да поемете по този път?

Започнах в, като задачата беше да съумея да финансирам висшето си обучение. Впоследствие, обаче, тук се възпламени ползата ми към компанията  и технологиите, и продължих кариерното си развиване откакто приключих. Бях впечатлен от вниманието към детайла на хората, които ме образоваха и с които работех, както и отношението  към екипа. Melexis дава опция на чиновниците си да израстват професионално и надграждат своя опит и познания, стига да имат предпочитание.

През какви позиции преминахте преди да оглавите актуалната – “ръководител екип произвеждане ”, какъв брой време ви лиши и какви бяха провокациите?

Започнах като  оператор, а по-късно станах и флекс оператор. Операторът в нашата компания обслужва машини за тест на микрочипове, а флекс операторът приготвя чиповете, които би трябвало да се тестват на машините в производството.

На двете позиции съумях да развия и надградя уменията си, свързани с производството ни. На база този опит започнах да взимам самостоятелни решения, свързани с процеса на работа, което ми оказа помощ да се развия до сегашната ми служба.
Първото нещо, с което трябваше да се оправя, беше да намеря мястото си във към този момент построен екип и да продължа да го развъртвам като негов началник. Това изискваше нов метод от моя страна. През цялото време имах поддръжката на ръководителя си, който ми помагаше да стигна до най-важния за мен въпрос - „ по какъв начин може да стане по-добре от в този момент “. Отношенията и разбирателството с хора са значима линия в моята работа, и считам, че съумях да се впиша в екипа и да  оказа помощ да се развие.

В допълнение трябваше да мисля отвън общоприетата рамка, с цел да модернизирам настоящите процеси, или с две думи - да продължа да усъвършенствам интервенциите в производството. Към това се изисква и да се координират дейности сред няколко екипи и отдели. Това умеене, дръзвам да настоявам, ми лиши повече време за създаване, защото то изисква доверие, което се печели мъчно, само че един път извоювано, е едно от най-ценните неща, с цел да върви един екип напред. Нашето произвеждане е тъкмо това - един огромен екип от няколко отдела, като доверието и отговорността са движещи сили за развиването и триумфа му.

Какво тъкмо значи “ръководител екип произвеждане ” в – какви умения и гении би трябвало да има човек на такава позиция?

Позицията “ръководител екип произвеждане ” в е цялост от няколко съществени посоки – познаване процесите в производството, задаване на седмичните и месечните цели на екипа, развиването на екипа и на обособените функции в екипа, колаборации с всички отдели в компанията.
Не бих споделил, че съответни умения са наложителни, а че човек би трябвало да е отворен към новости и да  желае да надгражда. За тази позиция  са потребни харизмата, доверието, умеенето да общуваш и най-много - да си добър слушател.

Дори и сега екипът ни се уголемява и си търсим нови сътрудници, които да заемат ролята “ръководител екип произвеждане ”. Повече за нея можете да разберете.
 d
Човек ражда ли се водач или се научава в хода на живота?

Според мен човек не се ражда водач, това е умеене което се построява, като за водач са значими много качества, само че най-важно бих споделил, че е доверието и поддръжката от сътрудниците.

Как компанията способства за развиването на лидерските ви умения?

Melexis способства за моето развиване със самия факт, че ми даде опция да развия  умения, които нямах. Насърчаван съм да се изучавам от грешките си и да надграждам. Усещам доверие в мен през цялото това време,  което считам, че е значимо за развиването на един човек. В допълнение съм минал през разнообразни образования като развиване на coaching умения, образования за прочувствена просветеност, такива на тематика onboarding на нови членове на екипа и други.

Защо е значим водачът в един екип?

Ролята на водача на един екип не е да има отговор на всеки проблем, а да научи екипа си да има положителни решения. Определянето на посоката на екипа, препоръчана от ръководителя, е решителен фактор за триумф и оказва помощ да се усили оптимално успеваемостта.

Колко постоянно би трябвало да осъвременявате или подобрявате уменията и знанията си като водач на екип и какво значи това в подтекста на работата ви в Melexis?

е световна инженерна компания. Ние създаваме интегрални схеми главно за автомобилната промишленост, само че работим и за други браншове като различна подвижност, умни електроуреди, интелигентни здания, роботостроене, ръководство на сила и цифрово здраве. При нас нововъведенията и развиването на промишлеността са динамичен развой. В този смисъл, би трябвало непрестанно да подобряваме и надграждаме както знанията си, по този начин и уменията си, с цел да вървим в крайник с трендовете.

Вярвам, че всеки ден се развиваме и като персони, и като експерти, и това е нужно, с цел да можем да се трансформираме и приспособяваме към нови обстановки.

Какво бихте посъветвали хората, които желаят да имат сходно кариерно развиване като вас?

Бих ги посъветвал да повярват в себе си и да имат предпочитание да излизат от зоната си на комфорт. Всички типове развиване стартират с излизане от естествената ни среда. Когато е умерено, нищо ново не се случва, само че от непознатото се пораждат всички нови неща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР